ЕЛЕКТРОМОБІЛЬНИЙ ШЛЯХ УКРАЇНИ. ЧАСТИНА 2

У першому прес релізі компанія «Рено Україна» розповіла про перспективи розвитку ринку електромобілів в Україні.

У цьому прес релізі ми хочемо поділитися результатами перевірки готовності інфраструктури для експлуатації електромобілів Renault в Україні.

Рухаючись в ногу з часом і керуючись успішним досвідом продажів електромобілів бренду Renault в світі, компанія «Рено Україна» активно працює над розвитком екосистеми для електромобілів в Україні.

Як ми писали в минулому прес релізі, екосистема включає в себе багато учасників. Одним з ключових учасників екосистеми є виробники і установники зарядних станцій.

На сьогодні в Україні разом із зростанням продажів електромобілів збільшилася і кількість встановлених зарядних пристроїв по всій країні. Якщо в 2013 році зарядна станція була дивиною, то сьогодні практично кожен великий торговий центр має зарядні станції на парковках, зростає кількість мережевих АЗК, які пропонують зарядку електромобіля.

Однак, більшість станцій, встановлених в Україні, не відповідають існуючим стандартам в Європі і не пройшли європейську сертифікацію. Наприклад, виробники зарядних станцій в Європі, які хочуть співпрацювати з таким виробником як Renault, повинні отримати на свою станцію сертифікат ZE Ready, що відповідає найвищим стандартам Renault з безпеки під час зарядки електромобілів.

Відповідно до вимог бренду Renault, перед стартом продажів електромобілів в країні проводиться перевірка інфраструктури зарядних станцій на коректність роботи, а також можливість комфортної та безпечної експлуатації електромобіля Renault в міських умовах. З цією метою і був проведений ZOE тур в Україні.

ZOE тур - це інспекція командою з 3 співробітників штаб-квартири Renault, в яку входять: менеджер з розвитку бізнесу електромобілів в країнах Східної Європи - Сандрін Жодон і 2 технічних фахівця, які називаються "flying doctors".

Алгоритм проведення ZOE тур наступний:

· перед туром складається карта з усіма встановленими публічними зарядними станціями, які сумісні з електромобілями Renault;

· французька команда приїжджає в країну разом з 2 електромобілями Renault ZOE з максимальним запасом ходу 400 км, які доставляються з Франції на автовозі;

· відповідно до розробленої карти команда проїжджає всі зарядні станції і за допомогою спеціального обладнання тестує процес зарядки електромобілів.

Така процедура відбувається в кожному місті, в якому планується старт продажів електромобілів. Залежно від кількості встановлених зарядних станцій час на перевірку займає від 2 до 5 днів в одному місті.

Під час туру по Україні, який тривав 2 тижні, експерти з Франції тестували кожну зарядну станцію на електромобілях ZOE. Перевірка охопила 3 міста (Київ, Львів, Одесу) і 50 км навколо кожного з них.

Відповідно до правил бренду продажі електромобілів Renault можуть здійснюватися тільки в тих містах, де громадська інфраструктура коректно заряджає електромобілі мінімум в 80% випадків.

За результатами перевірки інфраструктури в трьох містах, де першими стартують продажі електромобілів Renault, найбільш підготовленим виявився Львів, де 90% станцій (із загальної кількості 22) працюють коректно. Незважаючи на найбільшу мережу зарядних станцій для електромобілів в Києві (63 станції), тільки 65% станцій забезпечили якісну зарядку Renault ZOE. З 17 станцій в Одесі, тільки 65% змогли зарядити Renault ZOE.

Основними причинами відсутності можливості зарядити електромобіль Renault ZOE на тій чи іншій станції стали:

· недостатнє заземлення,

· некоректне підключення зарядних пристроїв та ін.

З метою виправлення помилок компанія Renault готує звіт по кожній перевіреній станції, який буде надано оператору станції.

Після підтвердження про виправлення помилок від операторів команда Renault проведе повторний ZOE тур, аби перевірити ще раз роботу станцій, що не заряджали електромобілі при першій перевірці, а також тих, які були встановлені після першого ZOE туру.

Щоб надати клієнтам Renault комфортну гарантовану зарядку електромобілів було встановлено по 2 зарядні станції в офіційних дилерських центрах Renault (Київ, Львів, Одеса), а також 1 станцію біля центрального офісу компанії «Рено Україна», які мають сертифікат ZE Ready.

Такий ретельний підхід до підготовки і перевірки інфраструктури з боку компанії Renault в Україні забезпечить майбутнім клієнтам Renault легку і безпроблемну зарядку електромобілів в містах, де офіційно будуть продаватися електромобілі Renault.

У наступному прес релізі ми розповімо про підготовку дилерської мережі до старту продажів і обслуговування електромобілів Renault.

В 2016 р. бренд RENAULT посів 1ше місце на автомобільному ринку України з часткою 10,9%. Другий рік поспіль компанія Renault в Україні займає лідируючі позиції завдяки новому поколінню автомобілів Renault, широкому модельному ряду, конкурентним цінам, власній програмі кредитування Renault Finance і кваліфікованій дилерській мережі.